Noaptea de Qadr

Meritul sau :

Noaptea de qadr este cea mai mareata noapte a anului. Allah Preainaltul spune in Coran : „Noi am pogorat [Coranul] in noaptea al-Qadr. / Dar de unde sa stii ce este noaptea al-Qadr ?! / Noaptea al-Qadr este mai buna decat o mie de luni !” Orice fapta din aceasta noapte, de exemplu, recitarea Coranului, aducerea-aminte a Creatorului etc., este mai buna decat a o face timp ce 1000 de luni care nu au o asemenea noapte.

Este preferabila cautarea acestei nopti :

Este bine ca aceasta noapte sa fie cautata printre ultimele 10 nopti ale Ramadanului, asa cum Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) se straduia din greu in acea perioada. Deja am mentionat ca Profetul statea treaz in timpul ultimelor 10 nopti, isi trezea sotiile sale si apoi se separa [de ele] pentru adorare.

Care dintre nopti este ? :

Invatatii au parerile impartite in ceea ce priveste noaptea de qadr. Unii cred ca este in data de 21, altii in 23, altii in 25, ba unii chiar in data de 29. Alt grup este de parere ca ea difera de la an la an, dar intotdeauna se numara printre ultimele 10 nopti din luna Ramadan. Majoritatea savantilor confirma ca este in data de 27.

Ahmad a inregistrat, cu un lant de transmitatori sahih, de la Ibn ’Umar ca Profetul a spus : „Cel caruia ii place sa caute aceasta noapte trebuie sa o faca pentru 27.” Ubayy ibn K’ab a spus : „Pe Allah, si nu exista alta divinitate in afara de El, este luna Ramadan – si El a jurat pentru aceasta – si pe Allah, eu stiu care este aceasta noapte. Este noaptea in care Profetul ne-a poruncit sa facem rugaciuni, noaptea de 27. Semnul sau este ca dimineata Soarele rasare mat si fara raze.” (relatat de Muslim, Abu Dawud, Ahmad si de at-Tirmidhi, caare l-a clasificat sahih.)

In noaptea qadr trebuie facute rugaciuni si adresate rugi (dua’) :

Al-Bukhari si Muslim au inregistrat de la Abu Hanifah ca Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus : „Aceluia care se roaga in timpul noptii de qadr cu credinta si speranta de rasplata, toate pacatele sale anterioare ii vor fi sterse.”

In ceea ce priveste ruga care trebuie facuta in noaptea de qadri, ’Aishah a spus : „L-am intrebat pe Mesagerul lui Allah : ’Mesager al lui Allah, daca as cunoaste care este noaptea de qadr ce ar trebui sa spun in timpul ei ?’ El i-a raspuns : ’Spune : O, Allah ! Tu esti Iertator si iubesti iertarea, iarta-ma, asadar.’ ” (relatat de Ahmad, Ibn Majah si de at-Tirmidhi, care l-a numit sahih).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu